Before & After: Roanoke Home Renovation

With a drastic kitchen renovation and sun room addition, CIRCLE Design Studio transformed this 1940s brick foursquare home in Roanoke from a dark and outdated space to a bright, updated-traditional one. 

The homeowners had recently become empty nesters. Their existing rooms were cramped with awkward flow between them. Dark wallpaper and paint colors caused the space leading into the kitchen to feel gloomy. They used their dining table as a desk, so it was pushed against one wall most of the time. The kitchen was small and hard for two people to share cooking duties simultaneously. We wanted to create bright, open spaces that were updated, while still reflecting the home’s traditional style.

Enjoy this dramatic before & after!

Sitting Room

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

Kitchen

The couple wanted more space to cook together in the kitchen, and more storage for small appliances. They had also developed more casual dining habits, and needed space for that.

Removing the wall between the dining room and kitchen created a large rectangular footprint with room for cabinets on all walls. The west wall also provided needed desk space, a bench, coat storage, and space for small appliances. The cabinets, along with quartz countertops and mosaic glass tile backsplash, all feature white and light gray tones to create a neutral, clean feel.

All of this surrounds an island, which serves as a place for casual dining and as the focal point of the room. With its darker wood, it pops from the light perimeter. It also features carved leg supports to make it look like a piece of furniture.

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

Sunroom/Dining Room

This rarely used porch was the perfect opportunity for a sun room addition to also double as a dining room.

The exterior door and window openings in the brick were combined to create one long window facing the garden and the elevated concrete slab from the porch became the sun room addition. The morning sun floods these spaces with sunlight.

The exposed brick in the sun room was painted with a white wash, which contrasts nicely with the dark floor and the homeowner’s dining furniture. The space can be occupied throughout the year due to a mini-split and radiant heating beneath the slate.

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

Powder Room

Finally, we transformed the couple’s dated powder room into a space that matches the look and feel of the rest of the rooms we renovated.

BEFORE

AFTER

Throughout all the spaces, we selected furnishings with warm colors to complement the neutral tones. These pieces showcased modern prints and florals but with hints of traditional style to match the existing furniture.

These spaces are now bright and open, featuring updated-traditional light fixtures, as well as neutral materials contrasted with vibrant furnishings. The result is a space that is attractive and practical for cooking, storage, and dining for the homeowners to enjoy for many years to come.

Leave A Comment